Wednesday, March 24, 2010

Interview Bersama JomGIg.com

Benda nie terjadi lepas show cloth n clef tu la. Kiteorg naek atas terus interview. Untuk memberitahu yang aku vokalis DazMeLoN. Check this website :)

http://www.jomgig.com/content.php?id=45

Masa interview sape buat perangai?Aku kot, aku da blur tak tau nak buat ape. New member, nak jawap soalan pun tak tahu, So aku maen-maen bersama rakan-rakan.

hahahahha

DazMeLoN ( Cloth n Clef Jalan Changkat )












Diteruskan dengan 2nd show kedua bersama DazMeLoN. Show aku bertemakan rambut panjang. Masa ini drees up memang da emo abis la.

Antara show yang tough buat aku, mana tak nye bukan calang - calang band maen. Budak - budak twisties bingit, MODREAD. Pastu ada Labrats, sideband vokalis One Buck Short. Band yang memang otai kat indie area pula pastu, Robot Asmara. Memang sempoi abis.

Menggunakan petua suara yang Man suruh, sempoi!!. Malam tu menjadi bagi aku. Dan aku rasa aku da sampai tahap dyorg as a vokalis DazMeLoN.
Aku memang enjoy giler malam tu, dengan crowd menggila malam tu. Tapi ada orang kata ala member ko. Pikir-pikir balik kalau member kita sendiri pun kalau kite tak performe takkkan diorg jadi gila kan?he69.
Aku tengah tunggu video, tapi tak dapat-dapat lagi. Nanti katanye. Tunggu je la. Ada sikit gambar sebagai tatapan. Nway, ni la satu - satunya show aku yang berambut panjang. :)





DazMeLoN ( MyEvo ClubHouse Gig )










Ujian pertama aku dengan DazMeLoN. Mase ini nak tentukan aku dapat ke tak. Bak kata Man la. Suara aku hilang sebab 3 hari berturut aku belatih sampai hari show suara aku hilang. So antara show aku paling worst. Lagu pertamada kantoi, apatah lagi kalau aku performe 4 lagu. Sure kantoi kan? ha69. Da down gak, tapi pengalaman ajar aku, jangan give up, so aku mula la training start hari tu bersungguh - sungguh untuk capai ape yang orang nak.
Ramai gak ar kawan - kawan yang aku jumpe, band yang aku jumpe masa kat Plaza Alam Sentral, Sekumpulan Orang Gila tertutamanya. Dieorang sekarang da mantap da.


Benda laen yang buat aku lagi semangat nak berlatih adalah, pas show semua orang ambik gambar dengan Ainol je bukan nak ambik gambo dengan aku. Geram Giler! ha69.

Gambar Kenangan Masa kat gig tu, 1st time nyanyi pakai healer. :p

Video aku tak dapat, kalau dapat nak post pn aku malu agknye.


DazMeLoN

Bukan buahan - buahan tempatan, dari luar negara ni. ha69. Nie la band aku untuk sekarang, and hope akan jadi band terakhir aku, and hope aku boleh pergi lagi jauh dengan band ni. Sejauh yang boleh.

Aku tak create pun band nie, idea asal Ayat dengan Man. Perlu ke aku cerita kisah DazMeLoN disini? Tak perlu sebab blog ini adalah blog aku bukan blog DazMeLoN. ha69.

Line up??

  • Equillanny ( Voc )
  • Ainol ( Drum )
  • Ayat ( Guitar )
  • Man ( Bass )
Aku join dyorg by audition, tak brape nak ingat la tarikh aku join. Tapi bulan 12 tahun 2009. Aku terpilih dari 50 - 60 orang yang diinterview. Bak kata man.

http://www.myspace.com/dazmelon

TangsiBerbunyi

Idea ni datang dari member aku yang mungkir janji, cakap nak balik cuti lambat sikit. Last -last semua balik awal. Pastu aku merajuk dan balik lagi awal dari diaorg sampai kelas semua aku ponteng. ha69.


Masa dalam kereta la aku dapat ilham. Cuti sekolah panjang, tapi aku takda benda nak buat. So aku ingat nak buat lagi dua lagu pastu rakam je guna handphone dulu. Aku dengar pun da menarik, memandang cuti yang terlalu lame gile, cuti sekolah katakan, aku pun meletakkan lagu - lagu di myspace pada akhir tahun 2009.

Dengan secara tiba - tiba ada brother smugglers ni offer maen acoustic performance dengan dia. Aku on jerk. Pastu aku panggil Nuh untuk tolong aku buat lead and maen untuk show. Sebab lagu - lagu aku dia je selalu dengar, so aku tau ape dia akan buat. Sejak dari tu lah Nuh follow aku as Tangsiberbunyi. Kami gerak acoustic je walaupun stage besar gile dengan drum.

Mase nak show kat Shah Alam aku mintak tolong emo maen keyboard, untuk pemeriah majlis. Tetiba pula pas show tu gak Nuh tarik diri sebab dia tak yakin untuk pergi jauh. So aku mintak tolong Din ( Drummer Yogurt Lemau :p ) maen dengan aku untuk next show kat lepaq cafe as guitaris. Last - last setiap show tambah - tambah jadilah band.

Aku bubar benda ni pasal aku da tak leh nak bawa TangsiBerbunyi lagi, coz masa ini jugak la aku vokalis DazMeLoN.

Kalau ko nak tau pasal TangsiBerbunyi ko klik link kat bawah ini.
http://www.myspace.com/tangsiberbunyi

Gambar dan flyers untuk tatapan tak banyak sebab aku dulu tak rajen komputer. Sekarang je terlebih rajen sampai buat blog. Untuk tau semua show-show TangsiBerbunyi yang da berkubur tu. Chck kat downshow kat profile.

Apa-apa pun aku still Mr. Tangsi :)

Yogurt Lemau :p



Ini memang kenangan manis la bagi aku. Masa mula-mula masuk maktab. Dengan tak tahu ape-ape dan tak kenal sesiapa. Senior kami telah menarik kami, batch muzik junior mase tu. Bulan Julai 2008.



Dia pergi cari kelas muzik mase orentasi, pastu slumber je cakap. Aku nak kelas ini hantar wakil untuk pertandingan BOTB. Aku dalam kelas aku, yang aku baru nak kenal Nuh je. Nuh pula kenal dengan budak Din. Din ni pulak baek dengan Pedi. Kami semua kenal dengan name HAIZAT HAIKAL. Ejat ni famous taw dia kat maktab.he69.

Cmne boleh tertubuhnye budak-budak lemau nie? ala dalam kelas tu memang kami 5 je sekepale. Pastu bile kena buat band memang kami berlima je minat band-band nie. Mula - mula tu berebut gak la siapa nak pegang gitar. Aku pun da lame tak maen band, aku trime je la tawaran tu. Lepas perbincagan selesai maka line up ditentukan.
  • Aku ( Voc)
  • Nuh ( 1st Guitar )
  • Pedi ( 2nd Guitar )
  • Ijad ( Bass )
  • Din ( Drum)

Memang klako tengok video ni balik. Biasa ar, baru kenal. Pastu tak tau minat masing masing, practice 2jam je.

Hahahhaah. Enjoy~~
video

Habis je band nie, aku dengan Ijad belah. So 3 orang yang tinggal buat la band baru bergelar Artikulasi. check ar band nie.

http://www.myspace.com/artikulasi

Tuesday, March 23, 2010

Pertandingan Lagu Asli?

Citenye cmni,selepas malam Dinamika hayat, kat dalam citer I WANNA BE FAIZAL TAHIR hari khamis ad lecture call aku. Aku lupe la name lecture tu. Sorry wey!!. Dia suro datang jumpe dia, terus dia cakap nak bawak aku pergi Changlon pertandingan lagu asli hari Sabtu. Sebab penyanyi asal masalah tekak. Aku macam terkejut, tapi aku jenis yang terima je, so aku go on je la. :p



Masa ni, Cik Farid Train aku. Aku kena bawak lagu Siti Nurhaliza?? Aku mula rasa LOOSER~~. Tapi henjut je la, dapat sijil peringkat kebangsaan tu. :p Tajuk lagu aku Joget Budi Dan Rupa. Latih punya latih, kalau aku bawak lagu tu memang makan mase. Kalau ikot stail aku jadi pop. So Cik Farid blur, aku pun blur tapi gerak je kesana.

Dipendekkan cerita masa kat Changlon ,Cik Farid tahu Fateen boleh nyanyi, so dia terus reject aku dan ambik Fateen. Fateen ikot pergi Changlon sebab dia budak zapin. So untuk slot menari dia takyah nari. Dia nyanyi, terux juga dia kena train dengan cik Farid. Malam tu masa show sore dia tak keluar. Cian dia. :( Dia nangis pastu. Semua ni aku rasa salah cik Farid sebenarnye.



Apa-apa pun aku rindukan korunk guys, azza, safri, syeeda and semua Zapinrianz. :)